Boje prirode u dizajnu enterijera

Neraskidiva veza između prirode i čoveka naročito je izražena u sve modernijim dizajn rešenjima. Sklad boja i nijansi koje postoje u prirodi duboko su usađeni u psihologiju ljudi. Iako postoje odstupanja koja su vezana za pojedinačne faktore kao što su podneblje, klima i verovanja, istina je da postoje neka osnovna značenja boja koja su usvojena u modernom društvu.

Primera radi, sivi tonovi često se sreću u poslovnoj sferi, i nedvosmisleno daju formalan i profesionalan ton dizajn rešenju. Siva boja ne ističe emociju, već daje balans. Zato je izvrstan katalizator za biznis, jer obezbeđuje neutralnost koju biznis najčešće zahteva.

Često ocenjujemo i karakter ljudi po izboru boja koje nose na sebi ili se nalaze u njihovom životnom prostoru. To nije slučajno, jer u moru različitih nijansi, postoje jasni razlozi zašto je neko odabrao baš tu boju ili kombinaciju boja kao izraz onoga što on jeste.

Imajući to na umu, napravio sam mali eksperiment.

Pred vama su fotografije prirode koje sam napravio mobilnim telefonom i na osnovu dominantnih boja na njima izdvojio palete pomoću Adobe Capture aplikacije. Pomoću ovih paleta pronašao sam primere enterijera gde su one primenjene.

Ovu vezu smatram vrlo korisnom istaći u dizajnu (priroda – boje – dizajn rešenje) jer na vizuelan način poput ovog može se značajno skratiti vreme odabira i kombinovanja boja bilo da ste dizajner ili neko ko želi nove boje u svom domu. Dovoljno je samo zabeležiti momenat u prirodi kamerom telefona, preuzeti besplatnu Adobe Capture aplikaciju i paleta je za tren oka tu.

Pogledajte primere koje sam kreirao na ovaj način u produžetku, napišite šta mislite o njima, zgrabite vaš telefon i nahranite se inspiracijom već iz sopstvenog dvorišta.

Zlatibor

Photo by Urban Home Windsor

Photo by Prime Renovations, Inc. 

Livada u Ostravi, Češka Republika

Photo by Cebula Design

Photo by Kaplan Thompson Architects

Zalazak sunca u dvorištu, Aranđelovac

Photo by Popp Littrell Architecture + Interiors

Photo by Catherine M. Austin Interior Design

Nizovi cvetova, Park Bukovičke Banje

Photo by Turner Pocock

Photo by Crisp Architects

Ružičasta krošnja, centar Aranđelovca

Photo by Ryan

Photo by Alexander Johnson Photography

 

Voleli bismo da čujemo tvoje mišljenje o ovome...