Barselona, grad umetnosti

Ahhh, Barselona…. Grad u kom bih voleo da ostanem jako dugo. Godinu najmanje. Lista razloga “zbog čega” bi bila duga, ali onaj meni najbitniji je jedna viša kultura življenja nego ovde. Na svakom koraku oseti se bogatstvo duha koji ovaj grad i narod u njemu sa sobom nose.

Za par dana mog boravka u Barseloni želeo sam da upijem taj duh. Zabeležim ga na fotografijama. U mislima i rečima.

Ovaj grad ima sve. Plažu, stadion, luku, univerzitet, izuzetnu pijacu, jedinstvene fontane, bogate zabavne i kulturne sadržaje, pregršt parkova i trgova. Kao po pravilu, ispunjenih umetničkim tvorevinama. Tu nije kraj nabrajanju, ali za početak, sasvim dovoljno.

Ulica sa zgradom i drvećem u Barseloni

Od saobraćaja i higijene, do fasada zgrada i pločnika grad je vrlo uređen. O umetničkoj strani arhitekture kojom Barselona obiluje neću reći ništa više osim onoga što “pričaju” fotografije i što se već naširoko zna. Samo jedna reč i Google images su dovoljni – Gaudi.

Dosta toga u ovom gradu inspiriše i hipnotiše. O čemu bih imao dosta da pišem.

Ali spomenuću samo Veliku fontanu parka Citadela. Koja je nešto posebno! Bolje rečeno, najimpresivnije što sam za svojih 30 godina video. Da sam imao više vremena, mogao bih u nju satima gledati. Sam prizor uvlači vas u sebe, u svoju priču i svet, i ne ostavlja ravnodušnim. Svakog trenutka sam joj se iznova divio.

Grandiozna fontana u parku Citadela u Barseloni

Mogu samo da zamislim kakvo je zadovoljstvo živeti ovde okružen umetnošću u meri koju Barselona pruža na svakom koraku. Setio sam se devize koju je profesorka sociologije jednom izgovorila. Da je život umetnost. Sa tim se slažem potpuno, ali sam ovde toga dosta svesniji.

Ostavljam vam da pogledate fotografije i video. Sa njima mi čini mi se bolje ide nego sa rečima… I pozivam vas da ih prokomentarišete. Da podelite vaše iskustvo sa ovim gradom ako ste ga imali.

Nadam se da ću imati priliku da opet odem u Barselonu, još više je iskusim i zabeležim. Raduje me sama pomisao na to…

Televizijski toranj izuzetnog dizajna u Barseloni Panoramski pogled na TV toranj u Barseloni Fotografija prazne ulice i zgrade vodovoda u Barseloni Pogled na zgradu i toranj luke u Barseloni Zgrada sa kulama poput dvorca u Barseloni Fotografija kruzera pristalog u luki Barselone Zgrada Antonija Gaudija u Barseloni Raskošna tezga sa voćem na pijaci u Barseloni

Nisam mogao da odolim, a da ne uđem u Apple Store. 🙂

IMG_1308-1

 


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *