Dragulj jednog novog Aranđelovca – Biveta

Paviljon Knjaza Miloša, nazivan i Biveta, predstavlja jedno od najlepših zdanja u Aranđelovcu. Od kada je obnovljeno 2016. godine mami poglede prolaznika i posetioca parka, što me je gotovo godinu dana presretalo da o njemu nešto zabeležim i ovde.

Uz par interesantnih istorijskih činjenica o paviljonu Knjaza Miloša koje se mogu pronaći u knjizi “Dva veka Bukovičke Banje” od Zorice Petrović, prenosim zabeležene fotografije iz moje prve posete ovom objektu od kada je obnovljen.

Paviljon je pravljen u duhu secesije i završen je 1908. godine. Podignut je po projektu arhitekte Branka Tanazevića na mestu starog izvora mineralne vode. U centralnom delu se nalazio izvor, dok je desni, južni deo bio otvoren i korišćen kao poslastičarnica. Interesantan je i podatak da je paviljon Knjaz Miloš bio jedna od prvih građevina u Srbiji izrađena od armiranog betona.

Južni deo paviljona Knjaz Miloš. Krov i izložbeni deo u kontrastu sa okolinom.
Južni deo paviljona

Po otvaranju paviljona, pojačan je kapacitet izvora vode za 50 litara na sat i do 1910. godine mineralna voda Knjaz Miloš potisnula je iz prodavnica gotovo sve uvozne mineralne vode.

Danas se u Paviljonu na mestu izvora nalaze tri česme sa kojih se može točiti lekovita mineralna voda u ograničenim količinama, a paviljon je pod ingerencijom specijalne bolnice za rehabilitaciju “Bukovička Banja”. Prostor unutar paviljona se koristi kao galerija odabranih umetničkih dela koja zajedno sa izuzetnom arhitekturom i ornamentima unutar prostora daju jednu novu vrednost celom paviljonu. Posledično, i njegovom mestu u gradu.

Trenutno je u Paviljonu retrospektivna izložba keramičkih dela različitih autora u okviru ovogodišnje Smotre umetnosti “Mermer i zvuci“. Ova postavka je smenila prethodnu gde su bila izložena dela Minje Đurđević, Slađane Danojević i Anđele Babić koje možete videti na fotografijama.

O novoj vrednosti koju paviljon sada ima suvišno je govoriti ako niste tip osobe koja je posebno zainteresovana za kulturu i umetnost. Obe vrednosti u našem društvu prilično su degradirane. Nalik paviljonu pre 2016. godine. Istina je da su one neophodne za razvoj svakog čoveka, jer doprinose širenju jako bitnog dela unutar nas – duha.

Time je današnja namena Paviljona podjednako značajna kao i njegova prvobitna uloga kao izvora lekovite vode. Postaje lekoviti izvor duha jednog novog Aranđelovca.

Severni deo paviljona Knjaz Miloš pogled iz unutrašnjosti. Na fotografiji su minimalistički detalji arhitekture.
Severni deo paviljona Knjaz Miloš
Dela Slađane Danojević u izložbenom delu paviljona Knjaz Miloš
Dela Slađane Danojević
Delo "Šapat tišine" - Anđele Babić u južnom, izložbenom delu paviljona Knjaz Miloš
“Šapat tišine” – Anđela Babić
“Porodica” – Minja Đurđević
Metalne pločice sa natpisima izvora lekovite vode "Bukovička Banja"
Tri izvora lekovite vode “Bukovička Banja”
Česma lekovite vode sa izvora Bukovičke banje sa izraženom ornamentikom
Česma lekovite vode sa izraženom ornamentikom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *