Fotografije iz serije: “Red Queen”

“Hipoteza Crvene Kraljice, poznata i kao Crvena Kraljica, trka Crvene kraljice ili efekat Crvene kraljice, je evolucijska hipoteza koja govori da se organizmi moraju konstantno adaptirati, evoluirati i rasti, ne radi reprodukcije, već samo da bi preživeli sa neprestano evoluirajućim neprijateljskim organizmima u sredini koja se takođe menja.

Ova hipoteza može da objasni dva različita fenomena: konstantnu stopu istrebljivanja organizama posmatranu kroz paleontološke evidencije uzrokovane ko-evolucijom između vrsta koje se nadmeću, i prednostima seksualne reprodukcije (nasuprot aseksualnoj reprodukciji) na nivou individue.” – Wikipedia

U ovoj seriji fotografija koja je deo nagrade konkursa DeKovach Novčić, konačan naziv (Red Queen) je došao tek na kraju. Hipoteza Crvene Kraljice mi je poznata od ranije, i vrlo mi je inspirativna, zbog čega sam je i naveo ovde. Njeni koreni vuku do priče o “Alisi u zemlji čuda”.

Naša priča počinje tu. Govori o fenomenu Crvene Kraljice u osamljenoj lepoti i moći naspram prirode koja odumire. O ulozi samo-refleksije i težnje ka perfekcionizmu.

Devojka sa krunom i stavom kraljice u crnoj drugoj haljini

Govori o ulozi koja je bliska savremenom čoveku, jer predstavlja osvrt na poznat istorijski momenat. Vreme plemića, kneginja i dvorova. Vreme drugačijih vrednosti i stila.

Drago mi je što već postoji dosta interpretacija ovih fotografija i što svako može pronaći posebno značenje za sebe. Da nađe ono njemu blisko.
Ovde ću i završiti današnji članak, prepustivši vas dalje fotografijama. Ako imate neki komentar, pitanje ili sugestiju, slobodno ih ostavite u komentarima ili pošaljite na mail.

Devojka sa krunom i stavom kraljice ispred ogledala u haljini sa motivima zlata Devojka sa krunom i čvrstim stavom korača među belim cvetovima

Fotografisano sa: Nikon D3200
Obrađeno u Adobe Lightroom-u i Photoshop-u
Model: Ivana Poposka
Kruna: Eki Unique Jewelry


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *