iPhone aplikacije za vremensku prognozu

Sa rastom mobilnih platformi i aplikacija, postalo je sve teže pronaći ono što nam treba kako bi svoj dan učinili produktivnijim i dragoceno vreme posvetili nekim drugim stvarima. Jedna od osnovnih informacija koja nam je gotovo svakoga dana neophodna jeste vremenska prognoza.

Dizajneri aplikacija za iOS platformu, a nešto kasnije i za Android, imaju različite pristupe u prezentovanju informacija o vremenu. Jedni se oslanjaju na jednostavnost, drugi na složenost interfejsa zarad prezentovanja što većeg broja informacija. Treći, vešto spajaju oba koncepta koristeći specifične mogućnosti mobilnih uređaja poput vertikalnog i horizontalnog položaja uređaja.

U sledećih nekoliko redova, možete pronaći odabir aplikacija koje sam nakon nekoliko godina korišćenja odabrao kao relevantne za svakodnevno korišćenje. Neke od njih su se menjale, neke pojavile vrlo skoro, ali je prednost pružena onima koje su se od ogromnog broja aplikacija sa sličnom funkcijom istakle po tome što su inovativne i dobro dizajnirane.

Yahoo Weather

Jednostavna, elegantna i tačna.

Yahoo weather app Arandjelovac

Jedna od najboljih aplikacija za vremensku prognozu. Odličan dizajn je glavna prednost ove aplikacije. Yahoo je prvi predstavio transparentne menije i novi dizajn svoje aplikacije nakon izlaska iOS-a 7. Reklama ima vrlo malo, a pojavljuje se i informacija o autoru fotografije koja je u pozadini, a koju Yahoo koristi iz svoje Flickr baze. Aplikacija je vrlo jednostavna. Omogućava pregled informacija o vremenu iz sata u sat i unapred do 10 dana. Kiša, sneg i drugi vremenski uslovi su diskretno animirani. Moguće je koristiti je kao vidžet u Notification center-u gde će uvek biti dostupna informacija o vremenskim uslovima na lokaciji na kojoj se nalazite.

Yahoo weather app Arandjelovac prognoza    Yahoo weather app Arandjelovac widget

Nakon nekih godinu dana korišćenja, mogu reći da je vrlo pouzdana prilikom prognoziranja vremenskih uslova u Srbiji, iako nekada ima odstupanja, što je normalno, jer se ipak radi o prognozi. Aplikacija je dostupna za iPhone, iPad, a od nedavno i za Apple Watch, i besplatna je.

Preuzmi sa App Store-a

The Weather Channel

Aplikacija najpoznatijeg američkog kablovskog i televizijskog kanala “The Weather” u prošlosti nije tako verno pratila trendove u dizajniranju aplikacija, ali je novi trend od nedavno i nju “zahvatio”.

The weather channel aplikacija     The weather channel aplikacija  prognoza

Početni ekran je pregledan i jasan, koriste se transparentni elementi kako bi istaklo najbitnije, a dodatne informacije se otkrivaju na sličan način kao i kod Yahoo Weather aplikacije, prevlačenjem prsta ka gore. Izdvaja je info-box Alert, na kome se ispisuje poslednja najbitnija informacija o vremenskim uslovima. Moguće je koristiti aplikaciju samo u vertikalnom položaju uređaja. The Weather Channel aplikacija takođe podržava Apple Watch, a za iPad je razvijena posebna aplikacija.

Preuzmi sa App Store-a

Living Earth

Pregled vremenskih uslova u celom svetu kroz odličnu animaciju planete Zemlje čini ovu aplikaciju jedinstvenom na ovoj listi.

Living Earth aplikacija

Living Earth osim osnovnih podataka o vremenskim uslovima, omogućava vam da u realnom vremenu pogledate razvoj oblaka na celoj planeti, pogledate temperaturnu mapu planete, mapu vlažnosti i vetrova. Animacija planete je izuzetno verno izvedena. Planetu okrećete pokretima prsta, a isto važi i za zumiranje. Jedna od korisnih funkcija je i obaveštavanje o ciklonima i jakim vetrovima. Moguće ju je dodati kao vidžet u Notification center, a na Apple Watch-u je podjednako interesantna kao i na iPhone i iPad aplikaciji.

Living Earth aplikacija prognoza    Living Earth aplikacija temperaturna prognoza

Living Earth aplikacija je dostupna za iPhone, iPad i Apple Watch. Cena je 0.99$.

Preuzmi sa App Store-a

Solar

Minimalistički dizajnirana aplikacija. Ona koristi palete boja za indikaciju promene temperature i doba dana i noći. Iako je starija više od dve godine, Solar osvaja svojom intuitivnošću.

Solar aplikacija    Solar aplikacija Arandjelovac

Kada je pokrenete, na osnovnom ekranu pojaviće se informacija o temperaturi i trenutnim vremenskim prilikama. Prevlačenjem prsta na gore menjate vreme na časovniku aplikacije (u narednih 24 časa) dok se prikazuje razvoj vremena iz minuta u minut menjajući boje. Prevlačenjem prsta na dole, otkriva se vremenska prognoza za naredna tri dana. Duplim pritiskom dobija se mogućnost dodavanja još lokacija. Aplikacija nije optimizovana za iPhone 6 i iPhone 6 Plus uređaje još uvek.

Solar aplikacija prognoza    Solar aplikacija prognoza na dodir

Solar je dostupna za iPhone uređaje, besplatna je i odličan je izbor ukoliko vam je potrebna aplikacija sa uprošćenim interfejsom.

Preuzmi sa App Store-a

Weather

Za kraj, istakao bih i Apple-ovu aplikaciju za vremensku prognozu. Iako je došla tek sa iOS 7 operativnim sistemom, brzo je stekla popularnost. Dizajn prati Apple-ovu filozofiju novog iOS dizajna, i iako je “default” aplikacija, ona svoj posao radi vrlo dobro. Mnogi je koriste od samog početka korišćenja svog iUređaja i sasvim su zadovoljni sa njom.

Da li koristite neku od ovih aplikacija i kako ste zadovoljni sa njom? Znate li za neke druge, bolje? Odgovor možete poslati u komentarima.

 


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *