Dobio sam par pitanja od prijatelja i komentara na društvenim mrežama o tome kako bi bilo korisno da podelim način ili tehnike pomoću kojih obrađujem fotografije i rado sam se prihvatio tog zadatka.

Fotografija je u dizajnu itekako bitna. Iako je drugi formati poput videa ili pokretnih slika (gif, live photos…) naizgled pretiču, njeno mesto i dalje ostaje bitno u novom, tehnologijom povezanom svetu.

Pa da počnem.

Finding peace
Originalna fotografija koja je kasnije prilagođena za poster br. 32

Prva je priča

Pre nego što počnem da obrađujem bilo koje fotografiju ili set fotografija, pravim koncept o tome kako ona treba da izgleda. Za to je potrebno neko vreme i malo istraživanja, a neretko se to dogodi spontano i tokom fotografisanja, ta prva iskra, o kojoj neko vreme razmišljam. Sledeći korak je razmatranje tehnika koje su potrebne u obradi za sporovođenje te vizije. Tu najčešće završim na Youtube-u učeći iz video tutorijala o tome.

U seriji fotografija koja je pred vama, a za čiju realizaciju je većim delom zaslužna Jelena Nedeljković, devojka sa fotografija, bavili smo se temom koju smo kasnije nazvali “Osvrt na sreću”. Cilj teme je bio da inspiriše i osnaži pogled na jedno vreme kada je uloga sreće u životima ljudi bila osvešćeni izbor.

Jelena na ovim fotografijama zrači sa stavom žene koja je srećna, prefinjena, svesna sebe. Ona je lepa žena, šarmantna, sa tračkom misterije (lice iza šešira) i bunta (čaša vina koju ne drži u skladu sa bontonom) koji doprinose autentičnosti i njenom karakteru. Lokaciju sam odabrao tokom vožnje bicikla pre par nedelja.

Elegantna žena u nošnji iz epohe pedesetih godina sa šeširom na glavi, čašom i cigarom u ruci

Fotografisanje

Oko 17h, neposredno pre zalaska sunca, počeli smo sa fotografisanjem. Moram da istaknem da je jako bitno kako se model odnosi prema fotografu i aparatu, jer od toga zavisi 70% priče. Fotograf je tu da predloži korekciju položaja, stava ili izraza, ali je krupniji deo na modelu. Model treba imati u svom umu ulogu koju nosi, ne kao fotomodela, već ulogu u priči koju fotografija treba da prenosi.

Elegantna žena u nošnji iz epohe pedesetih godina sa šeširom na glavi šalje poljubac

Kada je ta uloga odigrana dobro, fotograf je tu samo da beleži momente njene manifestacije. Što je ovde i bio slučaj. Gledajući kroz tražilo aparata video sam kako je priča oživela. Sve nakon toga je bilo čisto dokumentovanje momenata.

Obrada

Obradu sam počeo kao i svaki put, u Photoshop-u, a završio je u Lightroom-u. Ono što je bitno napomenuti da sve fotografije treba beležiti iskučivo u sirovom (RAW) formatu. O prednostima sirovog formata može se dosta toga reći, ali ću vas uputiti na lokaciju koja je to temeljno objasnila ovde.

Prva stvar koju sam uradio nakon prebacivanja fotke u Photoshop, jeste isecanje (kropovanje) fotografije i uklanjanje detalja koje odvlače pažnju oku, poput končića sa šešira, ublažavanje oštrih senki na licu… kao i maskiranje detalja iz pozadine koje ne služe priči (kuće, fabrike, žice…). Tu sam koristio alatke Heal i Clone, ali i razdvajanje fotografije na frekvencije kako bih se bavio samo njenim određenim delovima. Ovaj proces i njegova svrha su mi bili nepoznanice neko vreme, ali kada sam skapirao njegove prednosti i šta je sve moguće uraditi sa njim, postao je nezamenljiv, naročito za portrete. Više o ovoj tehnici možete saznati ovde.

Sledeći korak bio je podešavanje boja, tonova i oštrine fotografije korišćenjem maski (masks). Ovo je jedan naročito bitan korak u obradi, jer dopušta da se sa mnogim elementima fotografije poigrate na bezbroj kreativnih načina. Ukoliko niste upoznati sa korišćenjem maski, pravo mesto za početi je ova lokacija. U radu, maske dozvoljavaju da se bavimo fokusirano jednim delom fotografije bez uticaja na njene druge delove. Mogu se menjati boje šešira, smanjivati ili pojačavati senke, ali preciznije i sa znatno više fleksibilnosti nego što je moguće bez maski.

I to je to.

Prava mera i upotreba ovih alata i tehnika je stvar osećaja i granica koje fotografija dozvoljava. A dozvoljava mnogo. Ove fotografije su napravljene sa Nikon-om D3200 (kit objektiv 18-55mm), aparatom koji je tek model niže klase u polju profesionalnih fotoaparata, a rezultati su kao što možete primetiti više nego dobri.

Ukoliko imate nedoumice oko toga koji je DSLR fotoaparat najbolji za vas, pročitajte odličan članak u kom se navodi spisak najvažnijih osobina DSLR aparata prema nauci na ovom linku.

Finalni izgled fotografiji dajem u Lightroom-u, podešavanjima u Develop modu, ili dodatkom atmosfere diskretnom primenom određenih Preset-a. Na kraju, fotografije export-ujem u format i rezoluciju koji su mi potrebni.

Tokom svakog podešavanja ili korekcije na slici, uvek u glavi nosim viziju kako ona treba da izgleda. Ta vizija vodi osećaje koji mi govore čega je potrebno više, a čega manje. Šta oduzeti, a šta dodati.

Osećaj se uz malo prakse razvije,
dok je vizija ona koja je ključna.

Do nje se dolazi teže, naročito ukoliko imate dosta toga na umu. Ali se isplati, svaki put. Zadovoljstvo i sloboda koju donosi rad sa fotografijom je nešto što bogati i ispunjava.

Elegantna žena u nošnji iz epohe pedesetih godina sa šeširom na glavi belim rukavicama na rukama

###################