Zašto meditiram?

Tih 15 minuta koje dnevno odvojim za svoj um promenilo je dosta toga. U moru obaveza i zadataka koje sam imao, meditacija mi je pomogla da vidim jasno ono što je zaista bitno i svoj fokus usmerim na te stvari.

Upao sam u zamku onoga što se na engleskom naziva overthinking, kada mi je um toliko opterećen analiziranjem situacija i informacija koje u toku jednog dana skupim, da postaje jako teško da se opustim i donosim čak i najobičnije odluke.

Meditacija mi je tu pomogla, da umirim misli, i povećam svest o trenutku u kom se nalazim. To je jedna od jako bitnih stvari koja se uzima zdravo za gotovo. Jer sam i ja, i još uvek mi se ponekad to dešava, veći deo dana provodio baveći se mislima o nečemu iz prošlosti ili nečemu što će tek biti, nego što sam bio svestan onoga što se dešava ovde, u ovom trenutku. A tu leži život…

Kada meditirate, počinjete da se osećate bolje. Usklađeno, usidreno.

Nakon nekog vremena, razvio se mir unutar mene, a istovremeno i živost. Voda koju pijem postala je drugačija. Svest o nekim tako prostim svakodnevnim stvarima u meni se razvijala i donosila sve više ispunjenosti. Naposletku, u mom danu više nije bilo nemira i brzih i naglih rekacija kakvima sam bio sklon. Postao sam srećan.

Kako sam počeo?

Onako kako sam počeo i mnoge druge stvari o kojima ništa ili vrlo malo sam znao, pretragom po internetu. Iako se tehnike razlikuju, a tu se nalazi i Joga koja je najpoznatiji promoter meditacije, sama meditacija može biti odabir vama prigodnih tehnika i praksi, uz poštovanje nekoliko osnovnih načela:

– Potrebni su mir i tišina u prostoriji

– Da ste se udobno smestili, u sedećem ili lotus položaju, kako vam je udobnije

– Da zatvorite oči i svoju pažnju lagano i bez opterećenja prepustite disanju

Disanje je najbitnije. Usmeravanjem pažnje na disanje povećava se fokus. Misli će dolaziti, što je normalno i to se dešava i nekome ko meditira godinama. Bitno je pustiti misao da prođe i pažnju lagano vratiti na disanje. U početku, u zavisnosti od toga koliko toga vam je na umu, može biti lakše ili teže ostati fokusiran na disanje. Kako god bilo, već tada je počela meditacija.

Nakon meditacije, osećam se sveže i imam više elana i volje za ono što sledi.

Nedavno sam počeo da koristim i zvuke prirode kao dopunu meditaciji kada je ne mogu upražnjavati na otvorenom, a koji pomažu da se osetim kao da sam u prirodi, što naročito umiruje.

O rezultatima meditacije u mom životu mogao bih pisati još dosta, ali ću u ovom tekstu to svesti na ono najbitnije – pomogla mi je da postanem srećan i ispunjen. Ono što mi je duboka želja jeste da i drugi pokupaju isto, da u tih 10-15 minuta dnevno sami otkriju kakve će rezultate meditacija dati u njihovom životu.


2 komentara

  • Neko je lepo rekao da postoji nebrojeno mnogo načina da potrošimo jedan sat svog života, ali da ne postoji niti jedan jedini na koji možemo da ga vratimo. Zbog toga je toliko važno da budemo svesni sadašnjeg trenutka, da budemo potpuno u njemu, a verujem da nema boljeg načina od meditacije. To je odličan način da usporimo, da bolje vidimo sve što treba da se vidi i da naučimo da prepoznamo čemu dajemo previše pažnje, a bez potrebe.

    1. Hvala na ovom komentaru Aleksandra.

      Slažem se sa tobom. Sadašnji trenutak je neprocenjiv i meditacija nas vraća upravo njemu. Znam koliki mi je izazov bio ostati u trenutku kada sam prepun obaveza i briga. Ali mi je drago što sam naučio da mi je upravo tada meditacija najpotrebnija i da sam tek tada sposoban da menjam stvari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *