Zašto čuvati uspomene u “oblaku”?

telenor cloud uspomene

Pre par dana počela je prva velika kampanja popularizacije korišćenja Cloud servisa u Srbiji.

Za one kojima je reč Cloud (Oblak) u ovom kontekstu nepoznanica, ona označava isporuku resursa i skladištenih kapaciteta udaljenih računara kao uslugu za krajnjeg korisnika tj. vas. Više o tome možete pročitati ovde.

Pre upoznavanja sa detaljima ove kampanje, želeo bih da sa vama podelim par razloga zbog kojih čuvam svoje uspomene u Cloud-u.

1. Sigurnost

Dugo koristim računar. Duže od decenije. Kako se tehnologija ubrzano razvijala, uvek sam bio malo skeptičan oko svega novog što je dolazilo, pa tako i oko Cloud-a. Bio sam zadovoljan time što se moje uspomene nalaze u mom računaru.

Kvar na računaru 2008. godine, preciznije hard disku, učinio je da te fotografije i video snimke više ne vidim. Kada se hard disk mehanički ošteti, nema mu pomoći. Što je bio slučaj kod mene.

Fotografije su mi bitne, kao i video snimci, jer se ne mogu ponoviti. Muziku je lako naći, dokumente, programe. Ali se momenti ne ponavljaju. Oni prođu…

Moje viđenje sigurnosti digitalnih podataka iziskivalo je promenu, jer je bilo evidentno da nisam dovoljno siguran kada su ovakve stvari u pitanju.

Pa sam, u početku vrlo stidljivo, počeo da koristim servis Dropbox. Dopala mi se ideja da se moje uspomene čuvaju na tri mesta u svetu, kako je Dropbox tada isticao da radi. Ako bi se na jednom mestu dogodio problem, uvek postoji kopija. Ja taj nivo sigurnosti sebi nisam mogao da priuštim sa svojim računarom.

Dugo sam razmišljao i o tome da li neko može videti te fotografije i video snimke. Na kraju  sam to prevazišao zaključkom da ako ikada dodje to toga, onda Cloud kao nova tehnološka novotarija neće uspeti. Privatnost mora biti njegova osnova. Kao što danas to i jeste.

uspomene u oblaku

2. Dostupnost

Ranije, dosta puta mi se dogodilo da želim neku fotografiju ili video da pokažem prijateljima, ali mi je ona bila u računaru. Sa Cloud-om to je sada mnogo lakše. Moje fotografije i dokumenti dostupni su svuda gde ima interneta, što je značajna prednost. Kao i na svim uređajima – tabletu, računaru i mobilnom telefonu.

Kada želim da obradim neku fotografiju i postavim je na Instagram, to mi je sada mnogo lakše, jer imam pristup velikoj bazi fotografija iz Cloud-a, a ne samo onim fotografijama koje su u telefonu.

3. Ušteda

Ne moram da štedim prostor na računaru ili telefonu da bi mi ostalo za fotografije, već ih otpremim u Cloud i oslobodim memoriju. Nije potrebno da dokupljujem memorijske kartice ili veći hard disk, da spajam telefon sa kompjuterom kako bih prebacivao dokumente. Dok fleš koristim sve manje jer svaki dokument iz Cloud-a mogu da pošaljem bilo kome na E-mail, messenger… I sve to vrlo jednostavno.

Koji je to servis koji u Srbiji po prvi put podstiče korišćenje Cloud servisa?

Telenor Capture.

Capture je Telenorov cloud servis koji se nalazi u središtu njegove Novogodišnje kampanje. U okviru nje, Telenor svim korisnicima, pri pejd i post pejd, poklanja 25, 50 i 100 gigabajta prostora namenjenog za čuvanje uspomena potpuno besplatno do kraja 2017. godine.

Mudro poučeni iskustvom, da ako narod treba da se navikne na nešto, to mu prvo treba dati besplatno, ovaj potez je pametno osmišljen.

Zanimljivo je što za osnovno korišćenje (2 GB prostora za čuvanje uspomena) ne morate biti korisnik Telenor-a, već možete koristiti mts ili Vip mobile brojeve.

Što se tiče aktivacije ove primamljive ponude, aktivira se lako putem Telenorovog portala ili aplikacije na mobilnom telefonu.

Sada, kada znamo da “tamo negde” imamo 25, 50 ili 100 gigabajta prostora na raspolaganju, prvo pomisao je kako pristupiti tom prostoru.

U tu svrhu, Telenor je razvio istoimenu aplikaciju, Telenor Capture, koja funkcioniše na svim popularnim operativnim sistemima na mobilnim uređajima i računarima. Ona vam nakon instalacije pruža nekoliko korisnih mogućnosti:

  • Automatski otprema fotografije i video klipove u Cloud istog momenta kada ih napravite.
  • Ne troši internet iz paketa (ako nemate Wi-Fi), već ima sopstvenu kvotu interneta koju troši (2, 5 ili 10 GB).
  • Pruža mogućnost kreiranja odlično dizajniranih foto albuma koje možete podeliti sa osobama koje su vam bitne.

Ono što mogu reći nakon četiri godine korišćenja Cloud servisa jeste da nikada nisam imao problema sa njim, i da mi je pomogao u dosta slučajeva kada mi je bio potreban pristup bitnim dokumentima ili fotografijama.

Cloud je nešto što pojednostavljuje život u modernom dobu, a takve stvari brzo nađu svoje mesto u društvu. Verujem da će tako biti i kod nas. Bar do kraja te 2017-te.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *