7 besplatnih fontova za dizajn projekte

Izbor fonta jedan je od najvažnijih zadataka u projektima grafičkog dizajna. Font sa sobom nosi više od pukog značenja reči. On opisuje stil onoga za koga se projekat radi. Otkriva vrednosti i težnje. Zato, neretko se otisnem u istraživanje interneta u potrazi za odgovarajućim fontovima. Pretraga traje dugo, ali se isplati, jer na kraju nađem ono što mi je potrebno.

Iz tog razloga na ovom mestu sam rešio da postavim par korisnih lokacija sa besplatnim fontovima. Da bar malo olakšam i drugima istu potragu. Ovi fontovi na raspolaganju su i za komercijalno korišćenje (što je jako bitno!).

Fontovi sa podrškom za ćirilicu

Prvi na listi su Lovely fontovi Jane Oršolić, kreirani pre više od 5 godina, a savršeni i dan danas kada se svet bitno izmenio, što je samo dokaz njihovog vanvremenskog izražajnog stila i vizije ove sjajne devojke. Idealni su za pozivnice, pisma, diplome ili zahvalnice, jer daju jednu veću vrednost svakom projektu svojom prefinjenošću i elegancijom. Fontove možete preuzeti na ovoj stranici.

Pregled besplatnog fonta Lovely BG
Lovely

Adamant BG je još jedan font kreiran na našem području od strane Vedrana Erakovića, dizajnera iz Beograda, koji odiše klasičnim stilom i jednostavnošću. Idealan je za dokumentaciju, magazine ili flajere, ali i za reprodukciju na internetu ako želite da svojim veb stranicama date autoritativniji izgled. Font Adamant BG kao i ostale fontove istog autora možete preuzeti ovde.

Pregled besplatnog fonta adamant BG
Adamant BG

Latinični fontovi

Kaushan Script je rustičan font, koji sa sobom nosi dosta energije. Njegovi detalji nisu rafinisani već spontani i prirodni, kako bi se sačuvala njegova autentičnost. Možete ga preuzeti sa Google fontova ovde.

Pregled besplatnog fonta Kaushan Script
Kaushan Script

Amatic SC je font koji oponaša pisanje rukom (handwriting). Čitak je sa dosta slobodnog prostora između slova (što u nekim slučajevima može izgledati nepregledno). Blago neujednačene linije svakog slova i simbola ga na neki način čine neodoljivim.

Pregled besplatnog fonta Amatic-SC
Amatic SC

Fontovi bez latinične podrške

Blanca je sjajan „bold“ font za mesta gde je potrebno preneti snažnu poruku, poput postera, bilborda ili naslova. Font odiše avangardnim stilom i ravnim ivicama. Možete ga preuzeti na stranici autora ovde.

Pregled besplatnog fonta blanca
Blanca

COCO je idealan za korišćenje u modnim editorijalima, blogovima, časopisima. S obzirom da je besplatan i dostupan pod istim uslovima za komercijalno korišćenje (kao i svi fontovi sa ove liste) verujem da njegovo vreme u svetu tek dolazi.

Konture i prefinjen stil ovog fonta idealno dopunjavaju fotografije na kojima on blista. Dajte svojim fotografijama završnicu sa kratkim rečima korišćenjem ovog fonta. Možete ga preuzeti sa ovog linka.

coco
COCO

Sacramento je lepo definisan pisani latinični font čije se linije u reči nadovezuju. Njegove razigrane konture idealne su za kreativne projekte koje imaju veze sa raznolikošću boja. Idealan je za novogodišnje čestitke, romantična pisma ili poruke. Možete ga preuzeti ovde.

Pregled besplatnog fonta Sacramento
Sacramento

I to je to! Nadam se da vam se lista dopala i da će vam neki od ovih fontova koristiti u vašim projektima. Ukoliko imate neki komentar ili želite da podelite vaše mišljenje o ovoj listi možete me kontaktirati ovde.

Objavljeno u