Kako napraviti blog?

Volite da pišete, ili fotografišete? Kuvate? Ili pratite nove tehnologije? Negde duboko u vama jedan mali glas vam govori da bi ste trebali podeliti svoj talenat sa drugima. A gde je bolje mesto za prezentaciju tog talenta od interneta, na sopstvenoj internet adresi gde vi imate punu kontrolu?

Podstaknut sugestijama mojih prijatelja, koji žele da njihova razmišljanja, dela i talenti budu predstavljeni širem krugu ljudi, odlučio sam da na ovoj stranici postavim kratko uputstvo o tome kako da naprave svoj blog.

Najbitnije – Nemojte čekati. Počnite svoj blog već danas.

Odvojite 10ak minuta i pratite ova tri jednostavna koraka. Za tili čas, imaćete svoj blog na adresi po vašoj želji.

*savete na ovom mestu koristite u skladu sa Uslovima korišćenja bloga.

KAKO DA NAPRAVIM BLOG?

  1. Izbor domena i hostinga
  2. Instaliranje WordPress-a
  3. Uređivanje izgleda

1. IZBOR DOMENA I HOSTINGA

Ovde je vaša kreativnost na delu. Trebate da smislite adresu (domen) za svoj blog. Moja je www.dekovach.com. Možete da na parčetu papira nasumično zapisujete ono što vam prvo padne na pamet. Kada napravite par zapisa, pogledajte ih. Onaj koji vam se učini „najfinijim“ za izgovor i kucanje, taj odaberite. Onda kliknite na ovaj link i unesite vaš domen u sledeće polje:

napraviti blog

Nakon klika na zelenu strelicu otvoriće se stranica sa potvrdom da li je domen (adresa) slobodan, odnosno da ga nije već uzeo neko pre vas, i nakon toga možete odabrati hosting paket za vaš blog.

Hosting je dom vašeg sajta. Mesto na internetu gde će se nalaziti vaše slike, softver sajta i sve drugo što budete želeli da postavite tamo.

napraviti sajt

Za početak, Basic paket će vam biti sasvim dovoljan. Ono što trebate znati je da se cene koje su navedene odnose na period od godinu dana. Uz kupovinu domena i hostinga kod Adriahost-a, dobićete i dodatni popust na zakup domena.

Unosom podataka za plaćanje (kartica, faktura ili uplatnica), završili ste proces izbora domena i hostinga i vaš blog je uskoro spreman.

2. INSTALIRANJE WORDPRESS-a

Kada ste završili registraciju, potrebno je da instalirate WordPress.

WordPress je softver koji će pokretati vaš blog. On pokreće i dekovach.com. Njega je vrlo jednostavno koristiti i instalirati. Po tome je i naširoko poznat.

Evo kako:

Ulogujte se na cPanel prema podacima koji su vam stigli u mail-u od Adriahost-a. Njega možete naći na adresi www.vasdomen.com/cpanel

Potražite ikonicu sa nazivom Fantastico de Luxe. To je program koji će instalirati WordPress.

kako da napravim blog

U sledećem koraku kliknite na WordPress ispod naslova Blogs i u desnom prozoru odaberite New Installation. Dobićete sledeće opcije:

Kako napraviti blog

U polje Install on domain odaberite svoju adresu ukoliko nije već odabrana. Polje Install in directory ostavite prazno.

Ovo što sledi je najbolji i najbitniji deo za vaš blog.

U polje Administrator-username unesite ime koje ćete koristiti za ulaz na vaš blog. Smislite ga kreativno, bez znakova š,ć,č i slično. Zapišite ovaj podatak, jako je bitan kao i šifru koja sledi.

U polje Password unesite šifru sa kojom ćete ući na vaš blog. Smislite neku dobru i dugu šifru.

U polje Admin nickname unesite ime sa kojim želite da se predstavite svetu. To ime će pisati u vašim člancima.

U polje Admin e-mail unesite svoju e-mail adresu.

Polje Site name označava ime sajta. Unesite ima vašeg sajta, u mom slučaju deKovach, a u polje Description kratak opis sajta, u mom slučaju „Blog sa fokusom na ukusne zalogaje života“.

Sada kliknite na Install WordPress, odmah zatim na Finish installation i to je to. WordPress je instaliran i spreman da se ulogujete na njega.

Zatvorite otvorene stranice i ukucajte sledeću adresu zamenjujući vasdomen sa adresom koju ste kupili: www.vasdomen.com/wp-admin

Unesite ime i šifru (koje ste malopre zapisali) i zvanično ste ulogovani na vaš blog.

3. UREĐIVANJE IZGLEDA

U ovom trenutku, već imate sopstveni blog. Ukucajte www.vasdomen.com i videćete svoj blog.

Sada vas razdvajaju minuti od deljenja vaših misli, fotografija ili nečeg kreativnog sa celim svetom (Pošaljite mi link kada postavite nešto novo).

Prvo stvar koju ćete možda poželeti pre objavljivanja bilo čega jeste lepši ili drugačiji izgled vašeg bloga.

Kada ste se ulogovali, medju mnogim novim opcijama koje vidite sa vaše leve strane, videćete opciju Izgled (Appearance) i podopciju Teme (Themes).

Kliknite tu i magija ulepšavanja vašeg bloga može da počne. Klikom na link Dodaj novu (Add new) otvoriće vam se izbor hiljada tema koje WordPress svakodnevno uređuje i izborom neke od njih (dugme Postavi/Install) u trenu menjate izgled vašeg bloga.

Temu koju koristim na svom blogu sam sam razvio na osnovu Anders Norén Chaplin teme. Prilagodio sam je svojim potrebama, kao što ćete i vi kako se budete upoznavali sa vašim blogom.

Srećno blogovanje!

Objavljeno u