Kako sam izlečio gastritis i probleme sa želucem

U nekom od prethodnih pisao sam o mojim problemima sa želucem. Oni koji ih imaju, znaju kakve su to muke. Doslovno, muke! Imao sam kilu u želucu, gastritis i prisutnost heliobakterije u organizmu.

Bili su trenuci kada ne mogu apsolutno ništa da pojedem, a da mi se ne vraća kiselina iz želuca ili javlja mučnina. To mi je padalo najteže. Naročito uveče, kada sam gladan i potrebno mi je nešto lagano.

Želeo bih da ovog puta obradujem sve vas koji imate sličan problem. Moguće ga je izlečiti. Trajno. Jer sam ja u tome uspeo. Ne koristeći nikakve lekove. Kila ne može nestati osim hirurškim putem, ali tegobe više ne osećam.

Prošlo je više od 6 meseci kako nemam probleme sa želucem. Mislio sam da će prelazni period leta u jesen praviti mi probleme, međutim, ništa. Nikakve tegobe, mučnina, bol.

Kako sam se rešio ovih problema?

Pre svega, disciplinom.

Izbacio sam gazirana pića i kafe iz ishrane. Smanjio slatkiše. Jeo sam više laganog za doručak. Najčešće palačinku koju sam sam spremao. Pre spavanja ništa nisam jeo dva sata. To mi je lekar preporučio zbog kile.

Voda. Pio sam vodu na svakih dva sata. Po jedan-dva deci. Ali sam se trudio da je popijem što više. Nekad sam pio čaj, a nekad vodu.

Počeo sam svako jutro pre doručka da pijem po jedan smuti, pripreman sa različitim voćem ili povrćem. To je trajalo oko mesec dana. Koristio sam bananu kao osnovu, a dodavao sam spanać, kivi, lan, jagode, jabuke… šta god sam pronašao i što mi se dopalo i prijalo mi. Kravlje mleko nisam koristio, već vodu ili mleko od pirinča ili badema.

Takodje, uz doručak sam jeo po jedan čen belog luka. Iako mi je luk ranije smetao želucu, kada ga jedem po malo uz obrok, ne smeta. Bitno je jesti ga uz zalogaj obroka, nikako samog ili ceo čen odjednom, već po malo. Koštunjave plodove u malim količinama takođe sam jeo za užinu. Bademe, lešnik, po neki kikiriki.

Meditiranje.

Ovo vam može zvučati naivno, ali mi je meditacija najviše pomogla u lečenju. Ako niste navikli na meditaciju kao koncept, ili vam to deluje nepoznato i daleko, morate razumeti da ono što vam je potrebno jeste mir i odmor od svakodnevne buke i stresa. A upravo neka tehnika umirivanja poput ove vam oslobađa put ka tome. Dovoljno je da se izdvojite 20 minuta dnevno u tihi deo vašeg doma i samo dišete. Ništa drugo, dišete i trudite se da ne razmišljate ni o čemu. Isprva možda deluje teško, ali za dan dva već će biti bolje. Ja sam meditirao u proseku 3-5 dana nedeljno. Vi možete početi i sa 2 puta nedeljno.

I to je to. Lista stvari za koje verujem da su mi pomogle u poboljšanju mog zdravstvenog stanja je pred vama. Počeo sam polako da pijem kafu, belu za sada, i sa kravljim mlekom, dok sam sa slatkišima još uvek obazriv.

Nedavni put kroz Evropu mi je poslužio kao pokazatelj kako ću se osećati nakon nedelju dana brze hrane i slabijeg sna. I, što bi rekli sujeverni, da kucnem u drvo, ništa. Ranije bih znao na tri dana da odem negde i već bi počele tegobe.

Vratio sam se kući, nastavio sa regularnom ishranom i radovao se što se osečam bolje.

Objavljeno u