Intervju: Danila Loginov, „History in 3D“

Priča o 3D filmu “Bukovička banja krajem XIX i početkom XX veka” pružila je ljudima jedan novi pogled na istoriju Aranđelovca. Baš u vreme finalizacije tog projekta, DeKovach Studio je započeo saradnju sa Narodnim muzejom u Aranđelovcu na projektu redizajna vebsajta.

Nedugo zatim upoznali smo Danila Loginova, stručnjaka u 3D modeliranju u oblasti istorijske arhitekture. Deleći naše zajedničke perspektive o tehnologiji i dizajnu, otkrio nam je osnovu njegovog rada – kreiranje istorijskih 3D svetova.

Možete li nam reći nešto više o sebi?

Poreklom sam iz Ukrajine, sa Krima, a u Aranđelovac sam došao 2013. godine. Živim već 7 godina ovde. Bavim se 3D modeliranjem, po struci sam inženjer–programer.

U Krimu sam po završetku studija radio kao programer, a nakon toga svoju pažnju sam prebacio na 3D modeliranje, gde sam se usko specijalizovao za 3D rekonstrukciju istorijskih objekata.

Kako često volim da kažem, tu sam na jednom mestu spojio moja interesovanja za 3D grafiku, istoriju i arhitekturu.

„History in 3D“ je naziv brenda pod kojim već 8 godina kreirate 3D rešenja. Recite nam nešto više o njemu.

U početku su mi 3D rekonstrukcije bile hobi, dok sam još bio na fakultetu u Krimu. Nakon nekog vremena, kada sam se dovoljno usavršio, počeo sam i profesionalno da se bavim time u specijalizovanim programima za 3D.

Stigli su i prvi ozbiljniji projekti, a onda se rodila i ideja brenda History in 3D, da se oživi istorija na moderan način, odnosno da se iskoriste moderne tehnologije kako bi se prikazale stvari iz prošlosti.

Posebno me interesuje antičko doba, ali sam radio i na nekoliko projekata vezanih za moderno vreme, 19. i početak 20. veka.

Kadrovi iz antičkih 3D svetova koje Danila kreira

Postoje dva projekta vezana za Rusiju, jedan je Sevastopolj, a drugi Perm. Tu su i projekti za Grčku, oko 10 gradova je rekonstruisano.

I naravno Rimski projekat na kojem radim od samog početka History in 3D, koji je najveći i glavni projekat.

Projekat Park Bukovičke Banje u 3D koji je predstavljen početkom 2018. godine, izazvao je veliku pažnju šire javnosti. Kako je on nastao?

Kada sam došao u Aranđelovac, otkrio sam da taj grad ima vrlo interesantnu istoriju. Zanimalo me je kako je nastao, kako se razvijao i izgledao početkom 20. veka i pre Drugog svetskog rata.

Razmislio sam i shvatio da mogu da poslužim gradu, pošto sam sada već postao deo njega i on mene, sada sam Aranđelovčanin, i da mogu da iskoristim moje iskustvo u izradi rekonstrukcije Bukovičke banje.

To sam ostvario kroz saradnju sa Narodnim muzejom u Aranđelovcu, i drago mi je što je projekat uspešno realizovan i što ga je publika dobro prihvatila.

Na kojim projektima trenutno radite?

Trenutno radim na nekoliko projekata, koji podrazumevaju izradu različitih 3D modela, ne samo u domenu istorijskih okvira.

Što se tiče History in 3D, tu postoje dva projekta – Rimski projekat, koji će do kraja ove godine biti realizovan, i on označava novu fazu u radu History in 3D jer neće biti realizovan u formi video snimka, već kao 3D aplikacija.

Drugi pojekat, koji je manji u obimu, a koji će takodje biti predstavljen kao 3D aplikacija jeste Dioklecijanova palata u Splitu.

Rad sa 3D aplikacijama bi predstavljao novi korak u razvoju History in 3D koncepta.

Imate li nove ideje i planove koje bi želeli da podelite sa nama?

Želim da veštine koje stičem kroz rad na ovim novim projektima iskoristim u rekonstrukciji starog Aranđelovca u 3D, odnosno rekonstrukcija grada početkom 20. veka, koja bi osim video snimka, takođe bila realizovana i kao 3D aplikacija.

Autor teksta i fotografija: Dejan Kovačević, DeKovach Studio, u slučaju prenošenja u druge medije potrebno je postaviti link ka www.dekovach.com


Info

Pogledajte projekte History in 3D na Youtube-u: Danila Loginov kao i na vebsajtu koji smo kreirali www.relivehistoryin3d.com

Objavljeno u