Dan kada sam odlučio da dizajniram DeKovach logo

Nakon godinu dana bavljenja fotografijom i oko dve godine pisanja na blogu, došlo je vreme za promene. Da se postojeće unapredi na jedan novi nivo. I to ne bez razloga.

U oblasti fotografije kao i u pisanju napredovao sam, kada se uporedim sa svojim počecima. Blog iziskuje dosta vremena, kao i fotografije, a istina je da i jedno i drugo jako volim. Dok sam treće, nešto što takodje volim i što mi primarno bio posao, nekako stavio u stranu, a to upravo vezuje sve u jedan lep paket.

U pitanju je dizajn.

Konkretnije grafički dizajn. Oblast u kojoj sam se razvijao tri godine i od koje mi je neko vreme bio potreban odmor. Ipak, nisam prestao da razmišljam na taj način – da posmatram dizajn u svemu.

Od danas počinjem sa primenom novog logo-a, novog dizajna bloga (sada je sajt) i nešto drugačiju organizaciju navigacije. Naravno, ima još dosta toga.

Cilj ove promene je upečatljiviji identitet DeKovach brenda. Odluka da kreiram brend od naziva bloga (skraćenice od Design Kovach, i moga punog imena i prezimena) potekla je iz ambicije da krenem u poslovnu fazu razvoja. Dobijao sam sjajne predloge za saradnju, kreirao i razvijao ideje ali mi je falila konkretna osnova. Falile su mi vizija i ključne vrednosti kao jasan plan razvoja, jer nisam neko ko stvari radi bez nekog reda.

U ovom članku, bliže ću vas upoznati sa novim DeKovach brendom.

Kao prvo i osnovno, na papir sam stavio ono što imam da ponudim i ono gde želim da idem. Šta mogu da podelim sa drugima, i koji je smisao toga.

Misija

Misija brenda je pružanje kreativnih rešenja koja su harmonična i povezana. Uspeh brenda se meri po tome koliki uticaj on ostavlja na rezultate onih sa kojima je imao dodir

Ključne vrednosti

Pet ključnih vrednosti, koje se nalaze na preseku mojih ličnih osobina i vizije novog brenda, jesu:

  • Budi kreativan
  • Budi inspirativan
  • Budi deo otkrovenja
  • Budi duboko svestan
  • Budi povezan

Kada se pravilno shvate, ove vrednosti obezbeđuju razvijanje i trajanje brenda. Kada sam uspostavio vrednosti, pristupio sam njihovoj grafičkoj interpretaciji.

Logo

Novi logo je dizajniran tako da bude matematički logičan, blago apstraktan i simboličan. Sedam krugova simetrično raspoređeni oko vertikalne i horizontalne ose bili su osnova za adaptaciju stilizovanih slova D i K.

Nakon istraživanja koje sam pre kreiranja logoa sproveo, došao sam na ideju da kod stilizacije slova K iskoristim Runsko pismo kao osnovu i svedem ga na simbol „Kenaz“ (baklja) koji reprezentuje viziju, otkrovenje, znanje, kreativnost, insipiraciju… upravo one vrednosti koje brend reprezentuje, pri tome ne menjajući značajno ono što je na prvi mah očigledno – slovo K.

novi logo logika

Zaobljene konture na krajevima ukazuju na težnju ka perfekcionizmu i posvećenost detaljima, ali su i odraz harmonije i balansa.

Kompletna verzija logoa podrazumeva natpis DeKovach u stilizovanoj formi usklađenoj sa simbolom. 

Boje

Boje su moćan alat sa kojima brend komunicira. One takodje predstavljaju odraz ključnih vrednosti brenda. Osnovna boja brenda je DeKovach Deep Gray i od nje su razvijene sve ostale boje.

boje

Kako ovde ne bih opisivao kompletan Vodič o vizuelnom jeziku brenda, više informacija o korišćenju boja, logoa, fotografija i drugih oznaka može se pronaći u njemu. 

Da se vratim na ono što je srž.

Fotografije

Da bi brend identitet bio postojan tj. konzistentan, razvio sam posebnu obradu fotografije kada je u pitanju promotivni materijal. On reflektuje poruku brenda kroz diskretnu upotrebu boja i elemenata u fotografiji.

brand_foto

Sajt

Kada sam postavio te osnove, došlo je vreme i na ovaj sajt. On je potpuno prilagođen za vreme koje dolazi, uređaje različitih rezolucija i tehnologija (od najmanjeg rezolucije mobilnih uređaja do 4k televizora), iskorišćavajući njihov pun potencijal u prezentaciji sadržaja.

uredjaji_dekovach

Povezanost

Jedna od novih prednost ovog vebsajta je što sada radi kao veb aplikacija na Android i iOS uređajima. Dovoljno je da odete na početnu stranu, pritisnete tri crtice u Chrome pretraživaču (ili strelicu na gore u Safariju na iOS-u) i odaberete opciju Add to Home screen (Dodaj na početni ekran).

Pozadine za mobilni telefon ili tablet

U produžetku možete preuzeti fotografije koje možete iskoristiti kao pozadine za vaš mobilni uređaj:

Novi brend je veći odraz onoga čime se bavim nego što je to bilo do sada. U njegovom oblikovanju imao sam značajnu pomoć prijatelja, što mi je naročito drago jer su prijatelji jedni od mojih najvećih pokretača u životu. Verujem da sam ovde počeo jedno novo poglavlje u svom razvoju kao umetnika i dizajnera, koje će mi doneti vredno iskustvo u narednom periodu.

Radovaću se ako uspem da u živote drugih posredstvom onoga što radim unesem duh vrednosti za koje se zalažem.

Do sledećeg pisanja,

potpis_dekovach

Objavljeno u